fbpx

gezondheidsvoordelen van matcha, koning van de groene thee

Dat groene thee gezond is, is niet nieuw. Onderzoek heeft aangetoond dat het je metabolisme kan verhogen en dat het boordevol antioxidanten zit, die je lichaam beschermen tegen allerlei ziektes. De koning van de groene thee is matcha, een bijzonder drankje gemaakt van gemalen groene theeblaadjes.

Matcha is een poedervormige thee uit Japan, die je kan herkennen aan de intense groene kleur. Hij is afkomstig van dezelfde theeplant als andere thee: de camellia sinensis. Ook hier worden de theeblaadjes gebruikt, maar verder valt de verwerking en consumptie van matcha niet te vergelijken met groene thee.

Het bijzondere aan het productieproces is dat de theeplanten twee tot vier weken voor de oogst worden afgedekt met matten of zeilen. Zo worden de planten uit de zon geplaatst, en ze reageren daarop door meer bladgroen (chlorofyl) aan te maken. Dat geeft de thee zijn kenmerkende intens groene kleur en het versterkt ook de smaak. Na het plukken worden de blaadjes gestoomd, vervolgens gedroogd en dan in een stenen vijzel vermalen tot poeder. Enkel de blaadjes worden gebruikt: de steeltjes en de bladnerven belanden nooit in je kopje matchathee.

Waarom is matcha zo gezond?

Matcha zit net als andere groene thee vol antioxidanten, maar heeft nog heel wat extra gezondheidsvoordelen. De belangrijkste zijn:

Het verlaagt je cholesterolgehalte. De antioxidanten in matcha gaan hart- en vaatziekten tegen en houden huid en bloedvaten soepeler.

Matcha versterkt het immuunsysteem. De aanwezigheid van calcium, kalium, vitamine A, C en ijzer geven je lichaam een boost.

Het kan helpen bij het afvallen omdat het de bloedsuikerspiegel in balans houdt. Daardoor verbetert de stofwisseling. Natuurlijk is matcha alleen niet voldoende om op een gezonde manier af te vallen. Vraag daarvoor raad aan een voedignsdeskundige. (LINK naar voeding)

Matcha heeft een kalmerende werking, daar zorgt het aminozuur L-theanine in de thee voor. Ook is het theïnegehalte in matcha slechts een kwart van het caffeïnegehalte in koffie. Door een kopje matcha zal je dus veel minder overprikkeld worden.

Bij het drinken van een kopje matchathee, maakt je lichaam dopamine en serotonine aan. Die hebben een positieve impact op je concentratievermogen en geheugen én verbeteren je humeur.

Matcha proberen?

Matcha is er in verschillende varianten en het is belangrijk om een matchapoeder van goede kwaliteit te kiezen. Als het goed is, smaakt het zoet en plantaardig, met een volle en zachte nasmaak. Een matcha van mindere kwaliteit zal eerder bitter en droog smaken. Bij Skin Solutions hebben we een matchathee speciaal voor wie daar nog nooit eerder van geproefd heeft. Wel al een liefhebber? Dan moet je de Superior of Extra Premium Matcha maar eens proberen!

Op zoek naar een gezondere levensstijl? We maken graag met jou een plan van aanpak!

Nog vragen? Neem contact met ons op!